Sărbătoare importantă pentru creștini ortodocși: Sfântul Dumitru. Tradiții, superstiții și obiceiuri păstrate de oameni din moși-strămoși în această zi de mare cinste.
Calendar ortodox. Credincioșii îl pomenesc pe Sfântul Mucenic Dumitru în data de 26 octombrie 2022
Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir, cunoscut în termeni populari ca Sfântul Dumitru, a trăit în vremea împăraților Dioclețian (284-305) și Maximian (286-305). Din Sinaxar aflăm că a fost fiul prefectului din Tesalonic.
Este un martin creștin, sărbătorit atât de ortodocși, cât și de catolici. După moartea tatălui său avea să fie numit guvernator al Tesalonicului, însă a fost întemnițat și trimis să lupte cu gladiatorii pentru că nu a ascuns faptul că este creștin.
Potrivit crestinortodox.ro, Nestor, un tânăr creștin a cerut binecuvântare de la Sfântul Dumitru să-l omoare pe Lie, gladiatorul favorit al împăratului pentru a pune capăt luptelor sângeroase. Așa a ajuns să fie însemnat cu semnul sfintei cruci pe frunte.
Prin rugăciunile închinate de Sfânt, Nestor a reușit să-l străpungă cu lancea pe Lie. La finalul luptei, împăratul Maximian poruncește ca acestuia să i se taie capul, iar Dumitru să fie străpuns cu sulițele. Din trupul Mucenicului nu a curs sânge, ci mir tămăduitor de boli.
Sfântul Dumitru a fost martirizat la Sirmium, în Serbia, iar moaștele sale au fost aduse în Tesalonic pe data de 26 octombrie 413.
Obiceiuri și tradiții de Sfântul Dumitru, pe 26 octombrie 2022
Sfântul Dumitru este un motiv de sărbătoare pentru cei care poartă acest prenume, dar și pentru cei trecuți în neființă. Credincioșii obișnuiesc să meargă la slujba de la Biserică și să împartă pachete cu mâncare.
Femeile trebuie să ofere copiilor, în special, fructe uscate, covrigi, mere și nuci. În anumite zone ale țării, se dă de pomană grâu fiert în lapte și colivă.
sursa: fanatik.life
Lasă un răspuns