Tamaia este rasina unor arbusti din specia Boswellia, originari din India și din sudul Peninsulei Arabice, mai exact din Yemen și Oman. Prin încălzire, aceasta emana un miros plăcut de balsam.
Tamaia are proprietăți analgezice, antifungice, antiinflamatorii, antioxidante, antiseptice, astringente, carminative, digestive, diuretice, expectorante, sedante și tonice.
Cercetatorii au descoperit ca tamaia are o anumita substanta care o face anticancerigena și oprește raspandirea acestei boli în întreg organismul.
Este foarte utilizata și în aromaterapie, ajutand la eliminarea stresului, la indepartarea starilor de anxietate și la dobandirea unui somn liniștitor. Pentru aceasta, se așează un bob de tamaie pe o tablita pe foc, în catuiul folosit la tamaiere sau în vasul special pentru aromaterapie. Va raspandi un miros specific, relaxant și efectele benefice nu vor intarzia sa apara.
Uleiul de tamaie se folosea în Egiptul antic și e unul dintre uleiurile cele mai apreciate din lume datorită proprietatilor sale benefice sănătății.
Proprietatile astringente ale uleiului de tamaie va ajuta sa va intariti gingiile, sa opriți sangerarea acestora, sa va mențineți o piele sanatoasa, de asemenea ajuta la dispariția petelor de imbatranire și la atenuearea striurile și cicatricile. Uleiul de tamaie poate rupe depozitele de mucozitati de pe tractul respiratoriu și din plămâni și poate ameliora inflamatia cauzata de bronsita. Este folosit, de asemenea, în tratamentul artritei.
Apa cu tamaie este o băutura traditionala din Orientul Mijlociu. Era recunoscută drept elixirul tineretii.
Beneficiile apei cu tamaie:
Previne problemele digestive.
Întărește sistemul imunitar.
Actioneaza ca un diuretic natural.
Tonifica pielea, mușchii și organele interne.
Ajuta la regenerarea pielii.
Ajuta la eliminarea toxinelor din organism.
Combate stresul și inflamatiile.
Este anticancerigena.
Scade febra și elimina durerea de cap.
Amelioreaza efectele bronsitei.
Atenueaza durerile în gât.
Cum se prepara:
Ingrediente:
30 gr. de tamaie, 400 ml. apa, un borcan sterilizat
Mod de preparare:
Puneți tamaia în borcan, fierbeti apa, turnați-o peste tamaie în așa fel încât sa nu se sparga borcanul, (puneți ceva de metal sun borcan, lamele a 3 cuțite, cozile de la trei linguri sau furculițe), acoperiți borcanul cu o farfurioara de portelan, cu un șervețel sau un prosop, oricum nu ceva de plastic, și lăsați-l la infuzat pana dimineața, când îl strecurati și beți cantitatea pe tot parcursul zilei, înainte de mese, cu inghititiuri mici.
Specialistii spun ca tamaia mai are proprietatea de a dizolva pietrele la rinichi. Într-un borcan de sticla, care se poate închide ermetic, se pun 10 gr. de tamaie și 1000 mil de alcool de 90 de grade. Se lasa timp de 10 zile la macerat, apoi se strecoara și se dilueaza o lingurita într-un pahar cu apa și se bea de trei ori pe zi. Pentru dizolvarea chisturilor la ficat, rinichi sau plămâni, se inghite câte un bob de tamaie din doua în doua zile, timp de trei săptămâni. Fiind foarte daunatoare pentru dinți, bobul de tamaie se iveleste în putina pâine și se înghite, ca sa vina cât mai puțin în contact cu gura.
Foarte important de reținut este faptul ca tamaia trebuie procurata de la un magazin autorizat, iar pe plic trebuie sa scrie dacă este pentru uz intern.
Sursa: Ignis natura
Lasă un răspuns