Gelozia este considerată de specialisti ca o emoție din punct de vedere psihobiologic și cultural.

Intr-o relație, gelozia în doze mici, ca urmare a unei diminuari în anumite aspecte de rutina ale iubirii, poate fi salutara, dar când se transforma în gelozie obsesiva, dusa la extrem, poate provoca durere, relația va deveni o tortura și astfel se va ajunge la destramarea cuplului.

Problema nu este ca ești geloasa, ci cât de intense și de frecvente sunt crizele de gelozie. Gelozia patologica trebuie să fie tratata de un specialist, dar dacă nu s-a ajuns la acest stadiu de obsesie bolnavicioasa, puteți recurge la niște simple tactici pentru a reechilibra starea de spirit și a restabili armonia în cadrul cuplului, care se bazează pe respect, afectiune, înțelegere și toleranța.

Când iubim este normal sa fim gelosi, dar persoana în cauza nu se simte bine deloc, mai ales dacă aceasta devine obsesie care o face sa vadă fantasme acolo unde ele nu exista și începe să se simtă inferioara, crezand ca nu valorează nimic. Exista trei variante principale ale geloziei: cea care se bazează pe fapte reale (iubitul/sotul iese cu alte femei, am probe ale infidelitatii, mi-a marturisit tot etc.), care se bazează pe experientele din relatiile trecute (odată m-a înșelat iubitul, cel de acum procedeaza în așa fel încât ma face sa nu am încredere în el, la fel ca celălalt) și cea bazata pe ideologia personala (eu cred ca dacă nu ma suna, se întâlnește și cu alta, presimt ca ceva se întâmpla și-mi ascunde, n-a stat cu mine tot timpul… probabil își cauta pe altcineva etc.).

Fii atenta la urmatoarele semnale de alarma:

Simți nevoia sa controlezi toate mișcările partenerului?

Ii suporti din ce în ce mai puțin prietenii, mai ales pe cei de sex opus?
Ai continuu ceva de obiectat la felul în care se îmbraca și cum se poarta?
Crezi ca știi mai mult decât el însuși despre intentiile, gândurile etc. partenerului tau?
Nevoia de a-l tine numai pentru tine s-a accentuat în ultima vreme?

Dacă ai răspuns afirmativ la majoritatea întrebărilor, precis ești victima unei crize de gelozie. E vremea să faci ceva ca sa-ti recapeti încrederea în partenerul tău și sa restabilesti armonia în cuplu. Urmează sfaturile următoare și vei vedea cum te vei simți mai bine.

Cum să-ți controlezi gelozia:

1. Nu gândi rău despre tot și despre toate și nici nu-ți lasa mintea sa zboare și sa brodeze scenarii fantasmagorice despre perechea ta. Când ai astfel de gânduri încearcă să faci alta activitate și sa te gândești la ceva care sa-ti facă placere.

2.Cand simti ca nu mai suporti astfel de gânduri, nu exploda și nu spune lucruri despre care nu știi ca sunt adevărate. Respira adânc și încearcă să faci diferenta dintre realitate și fantezia pe care ți-ai creat-o, analizează situația și constata dacă supararea se bazează pe ceva real sau imaginația ți-a jucat o festa.

3.Increderea este foarte importanta într-o relație. Fiecare partener trebuie sa aibă momentele lui de intimitate, de exemplu, dacă soțul/iubitul tău iese cu prietenii la o bere, nu înseamnă ca s-a dus după altele și când ajunge acasă nu-l supune unui interogatoriu ca la poliție. Ieși și tu cu prietenele tale și încearcă sa te gândești la lucruri frumoase.

4.Nu-l suna la fiecare 5 minute, nici nu-l întreba tot timpul (te gândești la mine?, ma mai iubești?, cu cine ești?, unde ești?, de ce nu ma suni? etc.) pentru ca astfel îl sufoci și îl plictisesti. Încearcă sa ai activități care sa te țină ocupata și care să-ți produca liniște și plăcere și vei vedea cum din aceasta simpla schimbare de atitudine veți avea amândoi de castigat.

5.Poate ca uneori el face lucruri care te deranjează mult, dar încearcă să-ți păstrezi calmul, ca tipand nu rezolvi nimic. Explică-i ce simți în legătura cu asta și ca ai vrea să se schimbe și astfel va înțelege și el prin ce ai trecut.

Uita-ti trecutul și ca fostul iubit te-a înșelat, nu înseamnă ca trebuie sa ți se întâmple din nou, nu toți sunt la fel și actualul tău iubit nu trebuie sa plătească oalele sparte de fostul.

7.Incearca sa găsești explicatii mai raționale la ceea ce se întâmpla, ca sa nu te mai indoiesti, de exemplu, dacă iubitul tău nu-ți răspunde la telefon, nu te gândi ca e cu altcineva, cauta să găsești alta explicație, ca nu l-a auzit, ca era la baie, ca era ocupat la serviciu etc. Dar tine seama ca explicatia trebuie să fie logica și coerenta, multe femei știu ca partenerul lor le înșeală, dar încearcă să se amageasca singure.

infidelity-379565_640

8.Gandeste-te ca partenerul tău te iubește așa cum ești. Pentru a accepta dragostea pe care el ți-o ofera trebuie sa începi prin a te iubi pe tine însăți, astfel vei evita sa te compari cu alte femei și vei fi mai puțin geloasa. Mereu auzim ca gelozia vine din lipsa de autostima și din nesiguranta.
9.Tine seama ca fiecare are viața lui și ca înainte ca el să fie cu tine, avea anturajul sau și când v-ați hotărât sa va uniți viețile nu ați făcut-o ca sa absoarba unul viața celuilalt. Încearcă sa fii independenta și creativa pentru ca gelozia se fuga de tine, gândește-te ca amândoi aveți activități diferite în fiecare zi, profita de timpul când ești singura și dă-i încredere sa facă și el la fel. Când sunteți împreuna faceți lucruri prin care sa demonstrati cât de mult v-ați simțit lipsa unul altuia, petreceti bine și fără certuri.

10.Dialogul continuu, încrederea și contactul fizic sunt importante pentru a trece peste zilele pline de gelozie și incertitudine. Încearcă sa găsești locuri linistite, în care sa fiți singuri, sa puteți vorbi în voie, sa va sarutati și sa va demonstrati cât va iubiți.

11.Trebuie sa țineți seama la ce fel de atitudine a iubitului tău și cu ce frecventa apar crizele de gelozie, pentru ca dacă se manifesta tot timpul, pot perturba relația, intervenind reprosurile și exigentele continue.

12.Cere sfatul cuiva de încredere; te ajuta sa vezi lucrurile din alt punct de vedere. Povestește ce ți se întâmpla unei prietene/prieten de încredere și cere-i un sfat. Nu iuita ca ascunzand și negand suferinta, ea devine mai puternica.

13. Dacă el vorbește cu alte fete, nu-i nimic rău în asta; precis și tu obișnuiești sa discuți cu prieteni sau cunoscuți, dar nu înseamnă ca ești interesată de ei. Invata să-i respecți prieteniile. Nu e deloc plăcut pentru el sa te asculte cum le vorbești de rău pe prietenele lui. O soluție ar fi sa încerci sa le cunoști mai bine, chiar ai putea avea surpriza sa devină și prietenele tale.

14.Nu te transforma în detectivul relatiei voastre, nu-i controla telefonul mobil, încercând sa găsești dovezi ale infidelitatii, nu-l întreba după ce a vorbit cu cineva la telefon, cine era? Sa nu încerci niciodată să-i afli parola e-mail-ului sau alte parole, fiecare are dreptul la intimitate și nici ție nu ți-ar plăcea sa ți se facă la fel.

Urmează aceste simple sfaturi și vei vedea ca te vei simți mai sigură pe tine și mai liniștită.

Sursa: Cositas Femeninas