De-a lungul cercetarilor sale, in calitate de lider și autor de best-sellers-uri de psihologie, Tim Elmore a identificat greșelile tipice pe care le comit părinții care-i programeaza astfel pe copii să fie nesiguri pe ei și le limiteaza șansele de a fi oameni de succes pe plan personal și profesional.

Recomandam tuturor părinților actuali și viitori sa țina seama de urmatoarele greșeli pentru a nu le comite cu fiii lor.

1. Sa nu le permiteți copiilor să-și asume riscuri.

Traim intr-.o lume in care pericolele ne pandesc la fiecare pas. Lozinca „siguranta inainte de toate” ne exacerbeaza frica pentru vietile copiilor nostri si de aceea avem grija de ei sub toate formele.

Psihologii europeni au descoperit ca dacă copiii nu se joaca pe strada, n-au căzut niciodată și nu și-au julit genunchii, să ne așteptam ca la maturitate vor suferi de fobii.

Copiii trebuie sa cada de multe ori pentru a înțelege ca e un lucru normal. Adolescentii trebuie sa aibă conflicte cu colegii lor și sa trăiască prima dragoste pentru a capata stabilitate emotionala, fără care este imposibil de stabilit relații interpersonale de calitate și de lunga durata pe viitor.

A elimina riscul din viața copiilor poate genera aroganta, obraznicie și stima de sine scazuta la vârsta adulta.

2. Sa le veniți în ajutor prea repede.

Generația de tineri din zilele noastre nu a dezvoltat niciuna dintre abilitățile care erau inerente copiilor de acum 30 de ani. Când le sarim în ajutor copiilor noștri prea devreme și-i inconjuram cu o „grija” excesiva, le rapim posibilitatea de a cauta ei insisi ieșirea din situații dificile.

Mai devreme sau mai târziu, copiii se vor obisnui ca cineva sa le vina în ajutor întotdeauna: „Daca eu greșesc sau nu-mi îndeplinesc sarcina, adultii vor rezolva și nu vor exista consecinte.” Deși în lumea reala a adultilor lucrurile se petrec total diferit.

Dacă se întâmpla acest lucru, fiii tăi s-ar putea sa nu fie apti pentru viața de adult.

3. Sa va entuziasmati prea repede.

heart-792080_640

Mișcarea pentru imbunatatirea stimei de sine a început în generația așa numitilor Baby-Boomers (cei născuți intre 1946-1964) și in anii 80 era la apogeu în școli. Regula „Fiecare copil primește trofeul sau” permite copilului să se simtă special, dar cercetările psihologice moderne arata ca aceasta metoda de stimulare are consecinte neprevăzute.

După catava vreme, copilul își da seama ca singurele persoane care cred ca el este extraordinar sunt mama și cu tata, nu ceilalți și incepe să se indoiasca de obiectivitatea parintilor. Sigur ca le place să fie laudati, dar înțeleg ca la urma urmei nu au nimic de-a face cu realitatea.

Cu timpul, un astfel de copil începe sa păcălească, sa exagereze și sa minta pentru a ascunde vreun adevăr incomod, de aceea nu va fi pregătit sa înfrunte dificultatile din viața într-un mod adecvat.

4. Sa permiteți ca sentimentul de vinovăție sa inlocuiasca o comportare frumoasa.

Copilul tău nu trebuie, musai, sa te iubească în fiecare clipa. În viața, va trebui să se confrunte cu multe adversitati și pentru ca este alintat îl poate împiedica sa o facă. De aceea, nu este nimic rău în a-i spune „nu” și „acum nu”, pentru a învața sa lupte pentru ceea ce vrea și pentru ceea ce are nevoie. Dacă în familie sunt mai mulți copii foarte frecvent părinții cred ca nu e drept sa premiezi pe unul și nu și pe ceilalți. Dar să-i premiezi pe toți mereu este imposibil, în plus, făcând asta, pierdem șansa de a le demonstra ca recompensa reprezintă rezultatul efortului și faptelor bune.

Gândiți-va de doua ori înainte de a recompensa cu daruri și plimbari prin centrul comercial. Dacă relația cu copiii tăi se bazează numai pe stimulente materiale, ei nu vor avea nicio motivatie interna, nici dragoste neconditionata.

5. Sa nu le povestești copiilor greșelile din trecutul tău.

Va sosi ziua când un adolescent normal va dori „să-și deschidă aripile”: sa comita propriile greșeli și adultul va trebui să-i permita asta. Dar nu înseamnă sa nu-i orientam pe copii în situații necunoscute. Povestește-i copilului tău ce greșeli ai făcut când erai de vârsta lui, dar evita exagerarile pe teme ca tutun, alcool și narcotice, deși pare neverosimil, asta face ca mesajul tău să fie mai contundent decât o predica zilnica.

Copiii trebuie să fie pregătiți pentru a se înfrunta cu situații neplăcute și să fie responsabili pentru acțiunile lor.

Povestește-i ce ai simțit când tu însuți te-ai confruntat cu situații asemănătoare, cum ai reactionat și ce ai învățat din asta.

6. Sa confunzi talentul cu maturizarea.

Talentul este folosit adesea ca măsura a maturizarii și drept rezultat părinții presupun ca fiii lor sunt pregătiți pentru lumea reala. Dar nu este așa. Unii sportivi profesionisti și tinere stele de la Hollywood, de exemplu, au un mare talent, dar sunt centrul unor scandaluri publice de proportii. Nu te gândi ca fiul tău e talentat la toate.

Nu exista „varsta magică a maturizarii” sau un manual despre cand e momentul potrivit ca să-i dai unui copil libertate sa facă un lucru sau altul.

Dar exista o regula foarte buna: Observa alți copii de vârsta copilului tău. Dacă îți dai seama ca ei sunt mai autonomi, înseamnă ca tu poti fi cel care franeaza dezvoltarea independenței lui.

7. Sa nu aplici ceea ce-i predici.

Când ești tata sau mama, trebuie sa duci un stil de viața model, o viața așa cum ți-o dorești pentru copiii tăi. În acest moment, conducătorul familiei ești tu, un exemplu de urmat, de aceea trebuie sa respecți regulile de convietuire și de comportament. Cenzureaza-ti acțiunile, pentru ca fiii tăi te observa.

Dacă tu nu actionezi conform normelor, copiii tăi vor crede ca nu fac nimic rău dacă procedeaza ca tine. Arata-le copiilor tăi ce înseamnă sa fii integru și insufla-le dorinta de a-i ajuta ce cei care au nevoie. Ajuta-i și tu. Lasa locurile pe unde treci în mai buna stare de cum le-ai găsit și copiii tăi vor face la fel. Saluta când vii și ia-ți „la revedere” cand pleci și copiii tăi vor face la fel.

Sursa: Genial.guru