„Ce s-o fi întâmplat? Unde te-ai băgat?” murmuram încet încercând să-mi găsesc crema de fata. „A, aici erai? Ai căzut sub pat!”
De multe ori vorbesac singura. Și nu numai în casa, unde nu ma poate auzi nimeni, ci și pe strada, la birou, la coada la vreo institutie sau la cumparaturi. Îmi place sa gândesc cu voce tare, ma ajuta să-mi materializez gândurile și tot ceea ce fac capata înțeles. Dar unii ma considera plecata cu sorcova. Toți cred ca numai nebunii vorbesc cu vocile din capul lor, în dialoguri interminabile și ca dacă cineva murmura ceva este probabil pacientul vreunui spital psihiatric. Am o veste buna pentru toți: specialistii au descoperit ca cei care vorbesc singuri sunt pe drumul geanialitatii și succesului.
Într-un studiu publicat într-o revista de psihologie, Daniel Swigley si Gary Lupya
au demonstrat ca a vorbi singur este foarte util.
Și ca, de fapt, cele mai inteligente persoane din lume au acest obicei. Poezia și literatura sunt și ele monoloage interioare ale cuiva. Marii oameni de știința vorbesc singuri. După cum afirma biografii, lui Albert Einstein ii plăcea sa repete din când în când, aceleași fraze cu voce tare.
Dacă vorbești singur, gândești mai rapid.
Psihologii au pus la punct următorul experiment: unor voluntari li s-a dat o lista cu 20 de alimente și li s-a cerut sa le găsească în supermarket. La început, participantii trebuiau sa rezolve problema în tăcere, apoi, la a doua încercare, li s-a dat voie sa repete cu voce tare denumirea produselor.
A doua oara, voluntarii au găsit mult mai repede alimentele. Rezulta ca a spune cu voce tare ceva antrenează memoria și putem vizualiza rezultatul actiunilor noastre.
Lupya explica: „daca nu știi cum arata obiectul pe care-l cauți sau dacă nu îți imaginezi cum sa realizezi acțiunea de a cauta, creierul va primi ordine contradictorii. Astfel se încetinește toată operațiunea. Pe de alta parte, dacă știi ca bananele sunt galbene și lunguiete, repetând cu voce tare cuvântul „ banane”, vizualizezi imaginea și vei găsi fructul mult mai repede”.
Cine vorbește singur se concentreaza mai ușor.
Fii atent cum copiii asimileaza cunostintele din mediul inconjurator. În procesul de invatare sau la joaca murmura mai tot timpul câte ceva. Cine vorbește singur se poate concentra la o noua sarcina, pe care o realizeaza pas cu pas.
Copilul care se joaca cu masinutele pe jos, poate murmura ceva de felul: „Camionul e mare, nu incape în garaj, o să iau o masinuta mai mica”. Astfel, își da instrucțiuni lui însuși dar, de asemenea, recunoaște și memoreaza mai bine consecintele actiunilor sale.
Cine vorbește singur își pune în ordine mai bine gandurile
Nenumaratele gânduri și fragmentele ale acestora alearga prin capul meu și doar când le pronunt cu voce tare, le-am terminat de formulat și le dau prioritate. Sunt psihoterapeut pentru mine insami, o discutie cu mine insami ma relaxează și ma umple de vigoare în același timp.
Psiholoaga Linda Sapadin explica ca a rosti ceva este necesar în situații importante și complexe. „Iti limpezeste mintea, aratandu-ti ceea ce este important și ceea ce trece pe un loc secund și te ajuta sa iei hotărârea finala.”
În plus, toată lumea știe ca rezolvarea unei probleme vine adesea în timp ce vorbești despre ea. Așa ca vorbește-ti ție însuți despre problemele tale, pentru ca ești interlocutorul cel mai neobosit și răbdător din lume.
A vorbi singur contribuie la atingerea obiectivelor.
La începutul fiecarui an ne facem o lista cu obiective, dar le abandonam repede, pentru ca ne împiedica și ni se par de neatins. Mai bine ne-am comenta cu voce tare acțiunile și am scoate în evidenta, tot cu glas tare, progresele fiecarei etape, așa cum fac copiii. Și, dintr-o data, vom observa ca totul este posibil. Linda Sapadin crede ca rostind cu voce tare obiectivele, ne concentram atenția, ne controlam emotiile și nu ne permitem sa fim distrasi de gânduri sau acțiuni secundare.
Dacă vorbești singur, înseamnă ca ești concentrat, foarte eficient, independent și știi ce vrei. Precum Einstein, care a început să-și dezvolte talentul foarte devreme și a învățat să-i găsească cea mai buna intrebuintare.
Sursa: Genial.guru
4 martie 2016 at 14:19
Interesant. Uneori poate fi rușinos sa vorbești singur, mai ales dacă te influențează ușor părerea altora despre tine. Depinde de la o persoană la alta. Dar pana la urma e ceva normal sa iti repeți de exemplu alimentele pe care urmează să le cumperi, cum ai spus și tu. Să fii nebun înseamnă să vorbești singur vrute și nevrute.
ApreciazăApreciază