Gelozia poate distruge și relatiile mai puțin conflictive. Câteodată înțelegem cât de prosteste ne purtam, dar chiar și așa continuam cu banuiala și cu uzura morala.

Vrem să-ți dam câteva sfaturi simple care te vor ajuta să-ți controlezi gelozia și sa eviti ca ea să-ți domine viața și relația.

1. Sa accepti ca suferi de gelozie.

Foarte frecvent când ești gelos, începi sa fii agresiv în limbaj, în loc să spui limpede ceea ce te preocupa.

Da, sunt gelos/geloasa pentru ca el/ea vorbește cu cineva necunoscut într-un bar.” Pentru început, accepta ca simți ceea ce simți și controleaza-te. E un prim pas foarte bun.

2. Încearcă să-ți privești relația ca și cum ai vedea-o prin ochii unuia dintre prietenii tăi.

Dacă ai fi unul dintre prietenii tăi și ai asculta ce se petrece în relația ta, ce parere ai avea?

S-ar putea sa te gândești ca ceva nu-i în regulă cu tine sau ca totul e în ordine? A privi relația cu ochii unei a treia persoane ajuta intotdeauna sa cantaresti la rece situația și uneori sa observi ceva de care înainte habar nu aveai.

3. Concentreaza-te la ceea ce înseamnă sa ai o relație.

Ți s-a părut ca perechea ta cocheteaza cu altcineva. Chiar dacă ar fi așa, amintește-ti ca toți, într-un anumit moment, am făcut asta fără ca măcar să ne dam seama.

Relația ta are vechime și este mult mai profunda decât o ocheada spre nurii cuiva pe o scara rulanta. Nu te îneca într-un pahar cu apa și încearcă tu sa mentii armonia în familie.

4. Nu crea scenarii pesimiste înainte de vreme.

De câte ori m-am temut de ceva care mi se parea ca s-a și petrecut și chiar am plâns pentru asta! În majoritatea cazurilor situația nu era nici pe departe cum mi-am imaginat-o eu.

Toate temerile tale pot fi doar rezultatul unei imaginatii bogate, în plus, neavand dovezi clare nu exista un motiv logic pentru a fi îngrijorat. Dacă banuielile nu-ți dau pace, vorbește despre asta direct cu partenerul tău.

Ori te calmezi ori te convingi ca ai dreptate, dar în niciun caz nu-ți prelungi agonia.

yellow-rose-593054_960_720

5. Încearca sa găsești motivul adevărat al geloziei tale.

Uneori suntem gelosi din cauza ca ne-am certat cu partenerul pe motive care n-au nimic de-a face cu relația. Fie ca ți-a uitat ziua de naștere sau nu mai e atât de atent ca de obicei.

Dar în loc sa vorbești despre asta în mod deschis, preferi sa-i privești cu neîncredere prieteniile și tot ceea ce face.

6. Nu reactiona imediat cand ești gelos.

Când ești supărat, cu siguranța îți vine sa tipi la primul care îți iese în cale, fie chiar și într-un loc public. În loc de a comite o astfel de prostie, încearcă să-ți repeti ca e vorba de o furie de moment, care va trece repede. La fel se întâmpla și cu gelozia, e doar o chestiune de a aștepta fără sa explodezi și astfel nu vor exista victime.

7. Nu confunda ceea ce s-a întâmplat în fostele tale relații cu ceea ce se întâmpla în prezent.

S-ar putea sa fii prea gelos pentru ca ai fost tradat în dragoste sau tatăl tău a înșelat-o pe mama ta; dar relatiile din trecut reprezintă o situație complet diferita și persoanele care au fost implicate în ele sunt cu totul altele. Partenerul tău nu are nimic de-a face cu experientele tale anterioare, astfel ca a le compara cu cele care au rămas în urma și care ți-au pricinuit durere nu numai ca e nedrept, dar și incomod pentru el sau ea.

8. Sa crezi din toată inima ca meriți o persoana care sa te iubească.

Se zice ca persoanele cu autostima redusa tind să fie mai geloase. E posibil ca în adâncul sufletului sa avem îndoială ca nu suntem iubiți indeajuns și perechea noastră și-ar putea găsi cu ușurința pe cineva mai bun.

Dar nu-i așa! Fără a tine seama de defecte și de cat de complex poate fi caracterul tău, ești o persoana care merita să fie iubita. E vremea sa nu te mai cufunzi în indoieli prostești și, dacă e cazul, e, de asemenea, momentul sa lucrezi la autostima.

Sursa: Genial.guru