Calculatoarele, tabletele și telefoanele mobile ne fac viața mai ușoară. Suntem mereu în contact cu cei dragi, putem trimite fotografii și impartasi emoții.

Ne ajuta să ne dezvoltam și sa invatam lucruri noi. Dar, din, pacate, nu întotdeauna folosirea acestora este indicată.

Și mai ales atunci când e vorba despre copiii care au acces nelimitat la telefoane destepte sau tablete.

Academia Americana de Pediatrie și Societatea Canadiana de Pediatrie au ajuns la următoarea concluzie: copiii cu varste cuprinse intre 0 și 2 ani nu trebuie sa aibă niciun contact cu dispozitivele fără fir (telefoane mobile, tablete, jocuri electronice), de la 3 la 5 ani au voie o oră pe zi și de la 6 la 18 ani, doua ore pe zi. După spusele lui Cris Rowan, specialista în terapie ocupationala pediatrica, bioloaga și scriitoare „copiii și tinerii folosesc aceste aparate mai mult timp pe zi decât este permis, cu consecinte grave și amenintand frecvent sanatatea și viața”.

Studii ale Fundatiei Kaiser și ale “Active Healthy Kids” din Canada, avertizeaza ca dispozitivele portabile (telefoane mobile, tablete, jocuri electronice) au marit ingrijorator accesul, folosirea și folosirea în abuz a tehnologiilor digitale, mai ales pentru copii cu varste foarte fragede. „Ca terapeut pediatric cer părinților, pedagogilor și guvernelor sa interzica folosirea tuturor dispozitivelor portabile copiilor pana în 12 ani”, sustine Cris Rowan.

Iată, în continuare, 10 motive din cauza cărora trebuie aplicata aceasta interdictie, motive bazate pe temeinice cercetări stiintifice.

1. Creșterea rapidă a creierului

De la 0 la 2 ani, creierul copilului își tripleaza mărimea și continua să se dezvolte rapid pana la 21 de ani. Dezvoltarea timpurie a creierului este determinata de stimulii ambientali sau de lipsa acestora.

Stimularea dezvoltarii cerebrale produsa de expunerea excesiva la tehnologie (telefoane mobile, internet, iPads, TV), s-a demonstrat ca se asociazeaza cu functia executiva și simultan cu deficit de atenție, intarzieri cognitive, probleme de invatare, crestearea impulsivitatii și diminuarea capacitatii de autostapanire, ca de exemplu, accesele de furie.

2. Intarzierea în dezvoltare

Folosirea acestor tehnologii restrange mișcarea, ceea ce poate cauza intarziere în dezvoltarea copilului. Unul din trei copii se duc la școala cu o astfel de problema. În schimb, mișcarea la copii îmbunătățește atenția și capacitatea de a învața. Folosirea tehnologiei digitale la copiii pana în 12 ani prejudiciaza dezvoltarea infantila și invatarea, conform studiilor specialistilor citati de Cris Rowan.

3. Pericol de obezitate

Privitul la televizor și urmarirea videojocurilor sunt corelate cu creșterea în greutate. Copiii cărora li se permite folosirea dispozitivelor electronice in dormitor au o incidenta a obezitatii cu 30 % mai mare fata de ceilalți, cărora părinții le-au pus restrictii. Unul din patru canadieni și unul din trei americani sunt obezi. 30 % dintre copiii obezi dezvolta diabet, iar persoanele obeze prezinta un risc mai ridicat de a face accident vascular cerebral și infarct timpuriu, iar speranța lor de viața este mai scurta fata de cei cu greutate normala. „In mare parte din cauza obezitatii, copiii secolului 21 pot reprezenta prima generație din care multi dintre ei nu le vor supraviețui părinților”, avertizeaza profesorul Andrew Prentice.

4. Tulburari ale somnului

60 % dintre părinți nu-si supravegheaza copiii când folosesc aceasta tehnologie și la 75 % dintre copii li se permite accesul la dispozitivele electronice în dormitoarele lor. 75 % dintre copiii intre 9 și 10 ani sunt privati de somn în măsura în care calificativele lor au scăzut considerabil, conform studiilor de la Boston College, în 2012.

frog-1037714_960_720

5. Afectiuni mentale

Folosirea excesiva a tehnologiei digitale este considerata ca factor de risc în crestesrea ratei depresiei infantile, neliniste, deficit de atenție, autism, tulburare bipolara, psihoza și comportamentul unui copil cu probleme. Unul din șase copii canadieni au o afectiune mentală diagnosticata și este supus medicatiei psihotropice riscanta, conform parerii dr. Waddell.

6. Agresiunea

Continutul emisiunilor, jocurilor violente pot cauza agresiune infantila. Copiii mici sunt din ce în ce mai mult expusi creșterii incidentei violentei fizice și sexuale în mediile de comunicare actuale. Programele TV prezinta sex explicit, asasinate, violuri, torturi și mutilări. În Statele Unite ale Americii, a fost clasificata violența în media ca risc de sănătate publica, din cauza impactului asupra agresiunii în rândul copiilor, conform studiilor psihologului Școala de Medicina de la Universitatea din Boston.

7. Dementa digitala

Continutul mediilor de comunicare de înaltă viteza poate diminua atenția, ca și puterea de concentrare și memoria, din cauza taierii pistelor neuronale din scoarta frontala cerebrala, conform studiilor lui Nicholas Christakis, sociolog și fizician american, în 2004 și ale sociologului spaniol José Miguel Gutiérrez Pequeño, în 2008. Copiii care nu pot fi atenti nu pot învața.

8. Dependenta

Părinții dau vina din ce în ce mai mult pe tehnologie pentru izolarea copiilor lor. Pe de alta parte, în fata lipsei de afectiune a părinților, copiii fac corp comun cu dispozitivele, fapt care poate genera dependentă. Unul din 11 copii intre 8 și 18 ani sunt dependenti de tehnologie.

Daca aceste dispozitive devin uneltele principale de calmare și distragere a copiilor mici, cum vor învața să se controleze mai târziu?”, se întreabă doctorita Jenny Radesky, asistent universitar la Școala de Medicina de la Universitatea din Boston.

9. Emisia de radiații și cancerul

În 2011, Organizatia Mondiala a Sănătății a clasificat telefoanele mobile (și alte dispozitive fără fir) ca risc de categoria 2B (posibil cancerigene) din cauza emisiei de radiații. Copiii sunt mai sensibili în acest caz, din cauza procesului de dezvoltare în care se afla creierului și sistemul lor imunitar. În anul 2013, bazandu-se pe o recenta investigație, dr. Anthony Miller de la Universitatea Școlii de sănătate publica din Toronto, a recomandat ca expunerea la câmpul electromagnetic să fie reclasificata de la risc 2B(posibil cancerigen) la 2A(probabil cancerigen). Academia Americana de Pediatrie a solicitat revizuirea emisiei de radiatiii EMF a dispozitivelor tehnologiei digitale, citand trei motive referitoare la efectul negativ asupra copiilor.

10. Nesustenabilitate

Forma în care copiii sunt crescuti și educati cu aceasta tehnogie deja nu mai este sustenabila, sustine Cris Rowan. „Copiii sunt viitorul nostru, dar nu exista viitor pentru copiii care abuzeaza de tehnologie.”

Este necesar și urgent să se lucreze în echipa pe acest subiect pentru a reduce folosirea tehnologiei digitale de către copii.

Sursa: Guioteca.com