Foarte important în educația copiilor este limbajul pe care îl folosim când ne adresam lor.

Uneori, ne enervam și folosim cuvinte care nu sunt benefice copiilor noștri, cu incarcatura negativă care împiedica dezvolarea lor armonioasa.

Va propunem sa înlocuiți expresiile negative cu altele pozitive și veți vedea cum situația se schimba și ei vor reactiona mult mai bine.

În loc de : Nu tipa!” – „Te rog, vorbește mai încet!” ;Nu mânca repede!” – „Mesteca bine mâncarea, te rog!”; Iar ai făcut dezastru aici…” – „Te rog să faci curat în camera ta!”; ”Cat mai vrei sa te aștept?” – “E ora de plecare, ia-ți rămas bun.”; ”Unde crezi ca te duci?”- “Indeparteaza-te de acolo!”/ „Coboara, re rog!”; “O sa cazi!” – Ai grija!”; “O sa plângi!”- “Gandeste-te la urmări!”; ”O sa aluneci!”„Ai grija pe unde calci!”; “O sa te uzi!”- Ia umbrela!“ / “Punte-ti cizmele de cauciuc.”;Nu alerga!“- Mergi mai încet!;Sa nu cumva sa te grăbești!”- Vei avea timp suficient!”;“Cu tine vorbesc!” – „Asculta-ma, te rog!”; Hai, gata, termina!“ – „E ora sa termini asta, nu mai e timp.“; De câte ori trebuie să-ți spun?Fa ceea ce-ți cer, te rog!”; Nici nu stiu cum sa-ti vorbesc!”– “Vom gasi o soluție pentru amândoi.”;Esti surd?“Asculta-ma, te rog!“;Esti chior?” –Te rog, fii mai atent la asta!”;Nu ți-e rusine?”Gandeste-te la ceea ce ai făcut.;Nu vorbi asa!“ In familia noastră nu se vorbește așa.;Ti-am spus eu!“Invata din asta și sa nu mai faci aceeasi greșeala.”; N-o s-o poți face!” – “Incearca, dacă nu încerci, n-o sa știi.”; Nu stiu!“ – „Hai să ne gandim împreuna.“; Nu te inteleg!” –Ce vrei să spui?”;Esti rau!” “Asta e părerea ta.”;Ti-am spus nu!“ – ”Ti-am spus părerea și nu mi-o schimb.“; Pentru ca spun eu!” –Pentru ca e decizia părinților tăi.”;Niciun dulce!” –Dulciurile se mănâncă numai la desert.”;Macar sa fi știut ca m-am saturat de asta!“ –Nu vreau sa vorbesc despre asta acum, vom discuta după cina.“; Realizezi cât e ceasul?“ –S-a făcut târziu, e ora de culcare.”; Si crezi ca eu nu sunt obosita?” –Te înțeleg, toți suntem obosiți.”; O sa vezi tu!“Sunt foarte deceptionata și aș putea spune ceva ce am putea regreta amandoi mai târziu.“;Nu ma mai deranja!“ – ”Fa ce trebuie să faci. Când termin treaba, vom face ceva interesant.“; Esti nebun?” – “Ma surprinde și nu-mi place cum te porți.”; E foarte scump. – ”Astazi avem de făcut alte cumpărături.“; Inchide televizorul!” – „Televizorul e supraincalzit. Trebuie să se odihneasca.”; Fa-ti lectiile!”Mai întâi îți faci lecțiile, apoi te joci.”; Nu eram așa când eram copil! – “Poti greși, dar cel mai important este sa înveți din greșelile tale și sa nu mai faci altele.“; ”Cand eram copil, nici vorba de așa ceva! – „As fi fost fericit sa am așa o jucarie când eram copil!”; Nu mai plânge din orice prostie!” – “Inteleg ca este foarte important pentru tine. Ne vom gândi la ce s-ar putea face.”;

portrait-happy-child-girl-throwing-snow-walk-winter-park-red-coat-wooden-benches-background-48807381 (1)

Calmeaza-te!”Linisteste-te și vom cauta o soluție.”; Casca ochii pe unde mergi!“ – ”Ai grija și fii atent pe unde mergi!“; Nimeni n-o sa vrea să se imprieteneasca cu tine!” – “Al cui prieten ai vrea sa fii?”; De ce ma pacalesti!“ – ”Este foarte important să-mi spui adevărul, altfel nu voi mai putea avea încredere în tine.“; Nu ai de ce sa fii mandru!” – ”Esti sigur ca e ceva de care te poți simți mandru?“; O sa te imbolnavesti!” – „Daca te imbolnavesti, va trebui sa stai în casa și astfel vei pierde multe lucruri amuzante.”; O sa te spun lui taică-tău! – “Va trebui să-i spun și lui tata. Și probabil ca va fi dezamăgit.”;De ce nu poti sa fii bun ca ceilalți copii?“Te iubesc, oricate mi-ai face, dar câteodată purtarea ta ma amaraste.”; Nu pricepi?” – “Ce anume nu intelegi?”; O sa vezi tu când o să ajungem acasa“ – “Azi va trebui sa nu-ți mai dau… pentru ca te-ai purtat urat.“; Esti un nerecunoscator!”Noi muncim mult ca sa ai tot ce-ți trebuie. Nu ne dezamagi.

Sursa: Genial.guru

 

Publicitate