Jack Ma sau Ma Yuan este fondatorul intreprinderii Alibaba Group, creatorul celei mai scumpe companii de internet din Asia.

Este primul om de afaceri din China care a apărut pe coperta revistei Forbes. Provine dintr-o familie modesta de muzicieni. De-a lungul vieții, a fost profesor de engleza, funcționar și a creat primul proiect de internet din China dedicat „Paginilor aurii”.

A avut suisurile și coborasurile sale, dar important este ca nu s-a lăsat înfrânt niciodată.

Va redam mai jos câteva sfaturi ale unui om de afaceri care a fondat un gigant, comparabil cu eBay și Amazon.

Principiul selectarii ideilor

Dacă 90 % dintre participantii la o sedinta de lucru voteaza în favoarea unui proiect, fac abstractie de el. Motivul e foarte simplu: dacă toate aceste persoane văd cu atâta claritate proiectul viabil, probabil ca multe alte intreprinderi deja lucrează la el și deci noi nu vom fi lideri pe acest tronson.

Ceea ce nu se poate face

În 2001 am făcut o greșeala. Le-am explicat angajatilor mei cu care am fondat intreprinderea, ca limita lor superioara a aspiratiilor în companie ar fi sa ajungă manager. Credeam ca trebuia sa caut specialisti în alta parte. După mai mulți ani, niciunul dintre acei profesionisti angajați nu mai lucrau în companie, dar mulți dintre cei de care ma indoiam, se descurca excelent în functii de vice-presedinte sau chiar în alte functii mai inalte. Cele mai mari defecte ale unui om de afaceri sunt: să fie încrezut, sa nu știe sa cantareasca corect o situație, sa vrea sa țină un ritm susținut și sa nu-l poată suporta, sa nu aibă viziune asupra viitorului.

Am un principiu pe care îl aplic: atitudinea fata de munca și deciziile pe care le iei sunt mai importante decât capacitatea ta.

jack_ma_0

Despre smiorcaieli și plângeri

Nu-i nimic rău în faptul ca din când în când îți permiți sa plângi.

Dacă ești deseori deprimat și te plângi de viața, devine asemanator cu alcoolismul: cu cât bei mai mult, cu atât devine mai suparator. În drumul tău spre succes îți vei da seama ca persoanele care reușesc în viața nu se vaicaresc și nu plâng.

Întrebări ale tineretului contemporan

Ce este o înfrângere autentica? Înseamnă renuntarea la lupta.

Ce este flexibilitatea? Veți înțelege ce înseamnă flexibilitatea după ce veți fi avut ghinioane, veți fi trecut prin situații dificile și deceptii.

Care sunt obligatiile tale? Sunt acestea: sa fii mai silitor, sa muncești mai mult și sa ai mai multe ambitii decât ceilalți.

Numai tontii își folosesc gura pentru a vorbi. O persoana inteligenta vorbește cu capul: o persoana înțeleapta, cu inima.

Suntem aici ca sa trăim viața din plin

Dacă îți pierzi tot timpul muncind, mai devreme sau mai târziu, vei regreta.

Mereu îmi aduc aminte ca ne-am născut nu pentru munca, ci pentru a ne bucura de viața. Ca sa imbunatatim viața altor persoane, nu pentru a munci intruna.

Despre concurenta și adversari

Concurenta este ca un joc de sah. Dacă ai pierdut, poți mereu sa joci alta runda. Nu e necesar sa te cerți.

Dacă rivalul tău este mai puțin puternic sau mai slab decât tine, trebuie să-l tratezi ca pe un egal. În același timp, dacă rivalul tău este mai puternic decât tine, nu ți-e frica de el.

Un adevărat om de afaceri nu are dușmani. Când o să înțelegi asta, nimeni nu te va mai opri din drum.

Sfaturi pentru oamenii de afaceri

Clientii sunt pe primul plan. Pe planul doi, angajații. Si numai după aceea, actionarii.

În loc de a implementa câteva mici trucuri, concentreaza-te la stabilitate și la planurile pe termen lung. Azi e complicat și suferi, mâine va fi mai rău, dar poimaine totul va fi excelent.

Despre o noua afacere

Când îți incepi propria afacere, înseamnă ca renunți la un venit sigur, la concediul plătit și la prime.

Pe de alta parte, veniturile tale nu vor fi limitate, îți vei folosi timpul mai eficient și nu vei mai cere voie nimănui.

Cauta pe cineva care să-ți completeze propriile abilitati. Nu ai nevoie neapărat de un om de succes.

Fă în așa fel ca angajații tăi să vină cu plăcere la munca.

Sursa: Genial.guru