Somnul multifazic este asociat frecvent cu genialul artist și inventator din perioada Renasterii, Leonardo da Vinci.

Ca sa gândească, sa cerceteze, sa creeze și sa pună în practica numeroasele sale idei avea nevoie de mult timp, așa cum și mulți dintre noi au nevoie în zilele noastre. Fiind o persoana ingenioasa, Da Vinci s-a hotărât să-și optimizeze timpul în care se odihnea noaptea.

A împărțit orele de somn nocturn în mai multe părți (faze), devenind astfel multifazic.

A început prin a dormi 15 minute la fiecare 4 ore. Experimentiul sau a avut ca rezultat capacitatea de a reduce la 1 ora și jumătate timpul pe care îl petrecea dormind, putand astfel să dedice mai mult timp creatiilor sale. Acest tip de somn multifazic a fost folosit de maestrul Da Vinci de-a lungul mai multor ani, fără să se simtă obosit și reusind astfel să se incarce cu energie 100 % de fiecare data.

Se știe ca, fiziologic vorbind, timpul cel mai productiv pentru arta și munca este cel de după somn. În aceasta perioada, eficacienta mintii și a trupului este foarte mare. Intreruperea timpului de veghe la fiecare 4 ore, urmat de o scurta perioada de odihna a mareste considerabil timpul în care suntem capabili de a ne realiza eficient sarcinile.

bed-945881_640

Ani întregi de practica experimentala a discipolilor marelui geniu le-a permis sa desprinda câteva „tehnici efective pentru a obtine un somn multifazic”.


Sa dormi 30 de minute la fiecare 6 ore (ciclul Dymaxion);

Sa dormi 20 de minute la fiecare 4 ore (ciclul Uberman);

Sa dormi intre 1 oră și jumătate și 3 ore în timpul nopții, apoi sa dormi trei sieste de câte 20 de minute în timpul zilei (ciclul Everyman);

Sa dormi 2 ore în timpul nopții și apoi 20 de minute în timpul zilei (ciclul Tesla);

Sa dormi 5 ore în timpul nopții, apoi 1 ora di jumătate în timpul zilei (ciclul Siesta).

Funtioneaza!

Dar trebuie să ne aducem aminte ca fiecare organism se comporta diferit și de aceea se prea poate ca nu toți sa putem aplica somnul multifazic. Dacă v-ați hotărât să-l experimentati, va recomandam sa nu conduceți autoturismul o vreme și sa nu luați hotarari importanța înainte de a afla câte ore puteți „fura” din orarul dumneavoastră obișnuit de somn.

Sursa: Genial.guru

Publicitate