Curcuma longa sau turmericul își are originea în sudul Asiei și este o planta perena din familia Zingiberaceae, care nu produce seminte viabile.
De la ea se folosesc rizomii care sunt recoltati, după care se fierb câteva ore, se usuca în cuptor, apoi se macina, obtinandu-se un praf portocaliu. Acest praf este folosit frecvent ca ingredient de baza în bucătăria asiatica, ca și condiment (în amestecul de curry) și colorant alimentar.
Amestecul de curcuma cu miere este un puternic antiinflamator, care nu numai ca distruge bacteriile care sunt cauza bolii, dar și activeaza imunitatea. Spre deosebire de antibioticele de sinteza, care se găsesc din abundenta in farmacii, acest medicament natural nu are niciun efect daunator asupra florei intestinale.
Curcuma conține curcumina, polifenol identificat ca ingredient activ esential, care are peste 150 de potențiale calitati terapeutice, inclusiv antioxidanta, antiinflamatoare și anticancerigena.
„Mierea de aur”, cum mai este denumit acest amestec miraculos, îmbunătățește semnificativ digestia și intensifica activitatea florei intestinale benefice.
Medicina ayuvedica, cel mai vechi sistem de medicina din lume documentat istoric (de peste 6.000 de ani) care își are originea în textele sacre ale Vedelor, folosea frecvent acest remediu traditional împotriva racelii.
Reteta „mierii de aur”:
Avem nevoie de 100 de grame de miere de albine naturala și o lingura de curcuma (turmeric) pe care le amestecam bine într-un castronel de sticla sau de portelan, după care transferam totul într-un borcan care se poate închide ermetic. Intr-o alta varianta, se poate adauga un praf de piper negru si o lingurita de coaja de lamaie. Se poate pastra la frigider pana la doua saptamani.
La primele simptome de răceala se ia acest amestec astfel: in prima zi, jumătate de lingurita la fiecare ora, a doua zi, câte o jumatate de lingurita la fiecare doua ore, iar a treia zi, câte o jumătate de lingurita de trei ori pe zi. Amestecul trebuie mentinut în gura pana la completă lui dizolvare. Puteți adauga „mierea de aur” în ceai sau în lapte. Dupa aceste trei zile de tratament veți simți o ameliorare considerabila a racelii și organismul va începe să se refaca. Se poate folosi „mierea de au”r și în cazul altor boli respiratorii, dar atunci tratamentul va fi de o săptămâna, cu câte trei lingurite pe zi (dimineața, la praz și seara).
Cine suferă de hipertensiune arteriala, de diabet sau afectiuni ale vezicii biliare este recomandabil sa ceara sfatul medicului specialist înainte de a-si administra tratamentul cu „mierea de aur”.
În medicina ayurvedica se spune ca efectele curcumei sau turmericului asupra organismului sunt diferite în funcție de cum folosim acest medicament natural: luat înainte de masa, are efect asupra sistemului digestiv, luat în timpul mesei, are efect asupra gatului și plămânilor, și luat după masa, asupra colonului și rinichilor.
Sursa: Vida Lúcida
Lasă un răspuns