V-ați gandit vreodată ca exista persoane care plac la toată lumea, fără sa facă niciun efort pentru asta, pe când altele care, oricat s-ar stradui, nu reușesc sa ajungă nici la inima nici în mintea interlocutorului?
Celebrul scriitor american de literatura motivationala Napoleon Hill (1883-1970), care a fost consilier pentru doi presedinti americani, Woodrow Wilson și Franklin Delano Roosevelt, este autorul, printre altele, al unui bestseller la fel de popular, “Gandeste și te imbogateste”, unde este menționat secretul implinirii și al succesului. După ce a intervievat multe personalitati bogate și faimoase din vremea sa, printre care Andrew Carnegie, Henry Ford, Graham Bell, George Eastman, Theodore Roosevelt, a scris un eseu în colectia sa intitulata “Stiinta succesului” în care a descris 14 obiceiuri ai acestor oameni carismatici și sustine ca și noi, preluand aceeași atitudine, ne putem dezvolta carisma.
1. Gandesc pozitiv și ii lasa și pe ceilalți sa simtă acest lucru. E mult mai ușor sa fii cinic și pesimist, dar cu aceasta atitudine e greu sa ajungi la succes și să-ți câștigi o reputație buna. Dimpotriva, o atitudine pozitiva face mai ușoara realizarea obiectivelor propuse.
2. Vorbesc intotdeauna pe un ton respectuos și amical, indiferent de situație. Acești oameni sunt siguri pe ceea ce spun, modul lor de a se adresa transmite liniște și forța, de aceea este atât de plăcut.
3. Își asculta cu atenție interlocutorii.
A comunica într-o maniera aroganta și dispretuitoare este un fel excelent de a-ți satisface propriul orgoliu, dar exact asta nu trebuie sa facă cineva care vrea sa stabileasca o comunicare amicala și productiva cu interlocutorul sau.
4. Își păstrează calmul în orice situație.
O reacție emotionala pozitiva sau negativă poate lasa o proasta impresie. Amintiți-va ca e mai bine sa taceti ca sa va impuneți punctul de vedere decât sa umpleți conversația cu vorbe și emoții negative.
5. Sunt rabdatori.
Alegerea momentului oportun pentru a rosti un cuvânt sau a duce la bun sfârșit o acțiune este una dintre calitățile cele mai importante ale persoanelor carismatice și respectate.
6. Au mintea deschisă și nu au prejudecati.
Persoanele care resping a priori noi idei și care au contact numai cu cei care gandesc ca ele, pierd nu numai oportunitatea de a se dezvolta în plan personal, dar și în plan profesional.
7. Zâmbesc când vorbesc cu ceilalți.
Hill ne asigura de calitatea deosebita a lui Franaklin Roosevelt, președintele Statelor Unite ale Americii intre anii 1933 și 1945, care era zambetul sau “ca de un milion de dolari”. Când zâmbesti interlocutorul e mai deschis și mai dispus să-ți accepte ideile.
8. Știu ca nu trebuie întotdeauna sa spună ceea ce gândesc.
Persoanele carismatice știu ca nu merita sa jignesti pe cineva exprimandu-ti gândurile, chiar daca acestea corespund adevărului.
9. Nu le place sa amane lucrurile.
A amâna ce ai de făcut sau ce ai promis e un semn ca ți-e frica sa actionezi, ceea ce înseamnă ca nu ești o persoana eficienta.
10. Fac cel puțin o fapta buna pe zi, fără sa aștepte nimic în schimb.
11. Nu se plâng de esecuri, ci învața din ele.
Mulți ii admira pe aceia care pot accepta și supravietuiesc eșecului cu demnitate. Persoanele de succes mulțumesc destinului pentru oportunitatea de a deveni puțin mai intelepte și pentru ca învața sa nu mai comita aceleași greșeli și pe viitor.
12. Își trateaza interlocutorul ca și cum ar fi persoana cea mai importanta din lume. Persoanele cele mai placute folosesc comunicarea ca pe un mod de a-si cunoaște mai bine interlocutorul, de aceea le ofera ocazia să se exprime în voie.
13. Ii lauda sincer pe ceilalți, fără exagerare sau intentii ascunse.
Acest gen de persoane nu pierde ocazia să-i laude pe ceilalți, dar numai când laudele sunt binemeritate.
14. Au pe cineva de încredere care le semnaleaza defectele.
Oamenii care cauta să traiasca în armonie cu cei din jur, nu se prefac a fi cine nu sunt pentru a intra pe sub pielea celorlalți. Unul dintre secrete este ca sunt foarte atenți la comportamentul și reputația lor. Faptul ca pe cineva care sa le semnaleze când nu sunt pe calea cea buna ii ajuta să-și continue procesul de dezvoltare personala.
Sursa: Genial.guru
Lasă un răspuns