Afara, un frig groaznic. Înăuntru, calorifer sau soba sau semineu, pătura electrică, pijama flausata, șosete groase, chiar de lana, dacă se poate, calduroase.

Pilote, plapumi, paturi, una, doua, trei, în functie de cât de frig va este, toate trase pana la gât sau și peste cap, uneori. Așa, da, la caldurica, în siguranța, ne lasam în voia somnului.

Toate aceste “instrumente” și procedee ca sa combatem frigul când mergem la culcare nu par ceva ciudat. Foarte probabil ca mulți dintre noi sa folosim aceste tehnici, poate nu toate și nu în același timp, dar toți avem modul nostru de a înfrunta zilele friguroase care parca ne congeleaza pana și oasele.

Totuși, știința ne învața ca s-ar putea sa fi greșit. Sa dormim infofoliti nu e o idee buna pentru sanatatea corpului nostru și poate cea mai buna alegere este s-o facem așa cum ne-a lasat Dumnezeu, adică dezbracati.

Dacă dormi dezbrăcat, singur sau cu cineva, îți vei mentine sanatatea fizica și mentală, după cum ne asigura ultimele cercetări stiintifice ale specialistilor de la “The American Academy of Sleep Medicine” (Academia Americana de Medicina Somnului).

Specialistii în studierea somnului sunt de acord cu importanța de a fi relaxati și a încerca sa atingem temperatura perfectă pentru a dormi profund: în jur de jumătate de grad mai puțin decat temperatura corpului.

Când dormim creierul trimite mesaje vaselor de sânge care sa elibereze căldura. Din acest motiv, susțin oamenii de știința, este important sa nu ne acoperim prea mult pentru ca creierul sa poată regla temperatura fără probleme.

Suntem asigurați, astfel, ca folosirea pijamalelor, camasilor de noapte sau paturilor împiedica sa coboram acel jumătate de grad necesar fata de temperatura noastra obisnuita, ceea ce-l face pe creier sa “vada” ce se întâmpla. Acesta este momentul în care ne chinuim cel mai mult sa adormim.

Astfel, dormind dezbracati dam voie ca trupul nostru să se răcească și creierul sa lucreze liniștit. Acest fapt ne ajuta sa ajungem la somnul profund atât de necesar și de revigorant, evitand sa ne petrecem noaptea intorcandu-ne de pe o parte pe alta, incurcati în cearsafuri, paturi si în pijamale.

Reacția “naturala” când simțim căldura în pat este sa scoatem un picior afara din pătura, plapuma, pilota, ce-o fi, dar și aceasta ar fi o problemă care ne-ar impiedica sa dormim sănătos.

La fel cum se întâmpla când suntem incalziti, dar poate și mai rău se întâmpla în cazul persoanelor cu mâinile și picioarele reci (circulatie periferica deficitara) care ne deregleaza temperatura și ne face sa dormim mai prost și sa ne trezim de mai multe ori în cursul nopții. O problemă care le afecteaza în special pe femei deoarece, după ciclul menstrual, nivelul de estrogen care regleaza vasele de sânge periferice ale extremitatilor, variaza continuu și suferă schimbari de temperatura pe parcursul zilei.

nudimages (1)

Pentru a menține temperatura ideala a extremitatilor, experții recomanda folosirea unei buiote (perna de plastic umpluta cu apa calda) în loc de folosirea ciorapilor care împiedica sa iasă căldura și ca temperatura să se regleze în mod natural. Deci, e mult mai bine sa dormim dezbracati.

Sa adormim fără sa mai numaram peste doua sute de oi, sa slabim în somn sau sa ne imbunatatim viața sexuală, sa reducem riscul de imbolnavire de diabet sunt n umai cateva dintre beneficiile pe care știința ni le asigura dacă ne culcam goi.

Ne bucuram de o odihna perfectă

După cum am mai spus, dormind fără atâtea paturi pe noi, ne lasam corpul sa atingă temperatura ideala și reușim sa adormim profund și astfel sa ne refacem complet. Ajutam astfel, consolidarea memoriei, eliberarea melatoninei și hormonul de creștere, principalii hormoni anti-imbatranire.

Slabim

Grasimea maro sau grasimea buna, spre deosebire de cea albă, adică rea, este cea care protejeaza corpul împotriva creșterii în greutate. După parerea expertilor, acest tip de grăsime – contrar celei pe care o acumulam în timpul zilei – ajuta la arderea caloriilor în exces când genereaza căldura. După un studiu recent publicat într-o revista de specialitate, a dormi intr-o camera racoroasa ar putea activa grasimea maro si astfel sa ne ajute să piardem în greutate într-un ritm mai alert decât la temperaturi ridicate. Cu cât somnul este mai lung și mai profund, cu atât va avea grasimea mai mult timp sa lucreze în timpul repaosului și, drept urmare, puterea ei de slăbit va fi mai mare. Amintiți-va ca aceasta grăsime va ajuta doar când dormiti dezbracati și la oarecare răcoare, dar fără sa intreceti măsura, ca altfel va veti scula din ora-n ora, de frig.

Îmbunătățește viața sexuală

Denise Knowles, terapeut sexual, sustine ca “a dormi în pielea goala este o buna strategie pentru persoanele cu probleme de imagine corporala”. În plus, dacă dormi gol alături de persoana iubita îți crește nivelul de oxitocina, cunoscut ca și hormonul dragostei, deci creste considerabil și dorința de a face amor.. Coboară tensiunea arteriala (dacă dormi lângă cineva, dezbrăcat și el).

În contact cu alta piele goala, nervii senzoriali trimit impulsuri la creier, provocand eliberare de oxitocine. Acest hormon are un efect protector asupra inimii și ajuta la reducerea presiunii arteriale. De asemenea, stimuleaza sistemul imunologic și reduce anxietatea.

Echilibrarea temperaturii corporale ajuta la echilibrarea nivelului de cortizol și e în stransa legătura cu orele de somn. Dacă nu dormim suficient, ne trezim cu o cantitate mare de cortizol eliberata în organism, de aceea și cu un apetit exagerat pe care căutam sa ni-l satisfacem cu mancaruri nesanatoase de unde și kilogramele în plus, dar și cu colesterolul si tensiunea crescute.

Micșorează riscul imbolnavirii de diabet

Același studiu sustine ca dormind într-o camera racoroasa am putea diminua riscul imbolnavirii de diabet. Au observat starea organismului în timpul somnului în funcție de temperatura, masurand cantitatile de insulina necesare mentinerii stabile a nivelului de zahăr în sânge. Conform rezultatelor analizelor, pastrand camera la o temperatura scazuta și adecvată în timpul odihnei, subiectii își imbunatateau sensibilitatea la insulina și nivelurile erau cele normale.

Se previn infectiile vaginale si se asigura sanatatea spermei

Dormind dezbracate, femeile ii asigura corpului o aerisire naturala, mai ales organelor genitale si astfel pot evita dezvoltarea infectiilor vaginale cu bacterii sau ciuperci. Acestora le place mediul închis și caldut, așa ca se recomanda folosirea lenjeriei foarte largi, dar e de preferat să se doarmă în pielea goala. La barbati, prin mentinerea testiculelor la o  temperatura  mai mica, se asigura sanatatea spermei.

Asigura o mai buna circulatie a sangelui si previne aparitia unor boili de piele, prin faptul ca pielea este mult mai bine aerisita.

Sursa: Clarin