Multi oameni sunt atat de saraci incat singurul lucru pe care-l au sunt banii.”  a spus Rodolfo Costa.

Un om foarte bogat si-a trimis baiatul la tara ca sa vada pe pielea lui ce inseamna saracia. Baiatul a locuit timp de trei zile la o familie saraca, iar cand s-a intors acasa a avut urmatoarea discutie cu tatal sau.

-Ei, cum a fost? intreba tatal.

-Cred ca destul de bine, raspunse fiul.

-Care e diferenta dintre casa lor si casa noastra?

-O, sunt o multime de diferente. Si plin de entuziasm, baiatul continua. Noi avem un caine, ei au patru. Noi am curatat apa din piscina, dar ei au un lac foarte mare, cu apa proaspata si limpede, si mai au si pesti in el!

Noi avem lampi din import in gradina, dar la ei luna si stelele stralucesc toata noaptea.

Gradina noastra este ingradita, dar a lor n-are margini, se intinde pana la cer.

Noi ascutam CD-uri cand mergem cu masina, dar ei asculta pasarelele si alte sunete din natura. Noi ne cumparam mancarea, ei o seamana si o culeg. Noi gatim la aragazul electric, la ei toata mancarea are savoarea cuptorului cu lemne

Ca sa ne protejeze, casa noastra e inconjurata de pereti, are alarme, dar ei traiesc cu usile deschise si sunt protejati de afectiunea prietenilor si a vecinilor.

1392059032m2udm

Noi suntem conectati la telefoane mobile, computere si televizoare, in schimb ei sunt conectati la viata, la cer, la soare, la apa, la verdele muntilor, la animale, la muncile campului… tu si cu mama trebuie sa munciti atat de mult incat apropape ca nu va vad niciodata… ei au timp sa vorbeasca, sunt in fiecare zi unul langa celalalt… Tata, iti multumesc ca m-ai lasat sa aflu cat de saraci suntem in realitate si cat de bogati putem deveni.

Viata si fericirea noastra, natura care ne inconjoara sunt lucruri care nu se pot cumpara. De ce aceste lucruri sunt mai apreciate decat cele pe care nici cu bani nu le putem obtine? De ce cateodata, ne concentram asupra a ceea nu avem si uitam ceea ce avem?

Cand vom incepe sa apreciem oamenii din jurul nostru si tot  ce avem, nu vom mai tanji dupa o viata plina de bogatii, pentru ca vom sti ca avem tot ce ne trebuie.

Daca esti bogat, pune-ti urmatoarele intrebari: “Sunt din ce in ce mai rupt de prieteni, de familie si de aceasta lume? Sunt tot mai dornic de a avea cat mai mult? Vreau sa umplu golurile emotionale ale fiului meu cu lucruri materiale? De ce sa vreau mai mult cand am langa mine pe cei de care am nevoie?”

Ceea ce pentru unii este un lucru demn de dispret, pentru altii poate fi bunul lor cel mai de pret. Totul depinde de perpectiva fiecaruia. Sau, mai degraba, de perspectiva lui Dumnezeu, pe care sfintii s-au straduit atat de mult s-o aiba. Cat de dispretuiti, cat de saraci, cate renuntari, cate sacrificii pentru a strange comori in cer, in loc sa le stranga aici, pe pamant! Ce bine ar fi daca toti i-am multumi lui Dumnezeu pentru ceea ce avem, in loc sa cerem tot mai mult!

Cateodata este nevoie de perspectiva unui copil ca sa ne aducem aminte de lucrurile cu adevarat importante.

 

Sursa: Los cuentos que yo cuento