O alternativa, de multe ori de preferat, la antibioticele de sinteza care, pe langa bacteriile rele le omoara si pe cele bune, este folosirea antibioticelor naturale, cunoscute de mii de ani.

Folosirea excesiva a antibioticelor  a dus la crearea unei rezistente deosebite a bacteriilor la medicamente, acestea dezvoltandu-se mult mai rapid decat oamenii de stiinta in a gasi modalitati de a lupta impotriva lor. Cu mult inainte de aparitia antibioticelor de laborator, descoprite prin anii 1920, se cunosteau si se foloseau remedii din natura care ajutau la prevenirea si la vindecarea afectiunilor. Multe dintre ele se folosesc si astazi in Medicina Ayurvedica practicata in India  si in Medicina Traditionala Chineza de catre terapeuti care practica medicina holistica.

Odata cu schimbarile bruste de temperatura, organismul nostru e tot mai slabit si astfel mai expus la raceli. In loc de medicamente de sinteza, putem opta pentru remedii suta la suta naturale, lasand in felul acesta ca organismul sa lupte singur cu boala si sa-si intareasca astfel sistemul imunitar.

 Usturoiul

Este regele antibioticelor naturale, este un concentrat de substante antiseptice care tine la distanta virusii, bacteriile, ciupercile, rezistandu-i foarte putini microbi. Datorita substantei care rezulta din combinatia aliinei cu alinoza, prin spargerea membranei care le separa (vorbim la mujdeiul de usturoi, prin strivire), si care se numeste alicina, usturoiul purifica organismul prin eliminarea toxinelor, se recomanda in tratarea bolilor de ficat, a tuturor formelor  de reumatism, in ateroscleroza, in raceli si gripe, sinuzite, candidoze, raceli la stomac, acestea fiind doar o parte din paleta vasta de afectiuni prevenite si vindecate de usturoi, printre care si cancerul, mai ales cel de plamani. Se recomanda sa fie consumat crud, cate cinci catei pe zi sau sub forma de mujdei la salate, friptura sau adaugat la alte mancaruri. Nu trebuie sa punem sare nici peste usturoi si nici peste ceapa, pentru ca le-am distruge ireversibil enzimele. Este interzis consumul de usturoi persoanelor care iau medicamente impotriva coagularii sangelui.

Oregano sau uleiul de oregano

Cu siguranta ati folosit oregano pentru a va condimenta felurile de mancare preferate, fara sa va dati seama de proprietatile sale benefice sanatatii noastre. Pe langa proprietatile antibacteriene, antifungice, antispastice si antibiotice, omoara si o mare varietate de paraziti. Oregano ajuta si la rezolvarea problemelor digestive si la scaderea in greutate. Uleiul care se gaseste in oregano, dar si in cimbru, se numeste carvacrol si este un fenol monoterpenoid care combate bacteriile ce provoaca infectii. Este mai mult decat o aroma pentru alimente.

Scortisoara

Reprezinta unul dintre cele mai vechi condimente, mentionate de Biblie si folosite in Egiptul antic.  Provine din coaja roscata a arbustului exotic numit scortisor, vesnic verde, originar din  Insula Sri Lanka si din sudul Indiei. Este cultivata in Sri Lanka, Brazilia, Madagascar si India. S-ar putea ca ceea ce cumparam noi de la supermarket sa fie varianta chinezeasca, care e mai ieftina si provine de la scoarta unui conifer asiatic, cunoscuta si sub denumirea de cassia,  Amabele varietati au importante puteri terapeutice. Scortisoara este un puternic antiseptic care lupta impotriva infectiilor, dandu-ne un surplus de energie ca sa infruntam cat mai bine orice afectiune. Controleaza nivelul glucozei in sange, al acidului uric, are mare putere antioxidanta, si antimicrobiana, fiind folosita cu mare succes drept conservant. E foarte utila si pentru cei care ciugulesc intre mese si nu reusesc sa dea jos kilogramele in plus. Le mai este de folos si sportivilor pentru ca le da un surplus de energie. Scortisoara pudra e mai putin eficace decat batoanele. Incepeti dimineata cu o infuzie de scortisoara (un baton),  amestecat cu zeama de la o portocala prospat stoarsa. Astfel nicio raceala nu se va mai apropia de voi, si, in plus, n-o sa va mai fie foame mai multe ore la rand. Putem presara scortisoara practic in orice: cafea, ceai, supe, fructe, deserturi, legume, carne. Nu are efecte secundare.

Otetul din cidru de mere

Este bogat in minerale, vitamine si enzime, de aceea are un puternic efect de detoxifiere. Stimuleaza circulatia sangelui si are proprietati antibiotice si antiseptice, este un alcalinizant natural, ajuta la mentinerea greutatii, coboara colesterolul si micsoreaza riscul aparitiei cancerului. Este un astringent fara substante chimice, se poate folosi ca topping pentru a steriliza si a dezinfecta.

ighimages

Ghimbirul

Este nativ din Asia si a fost folosit din cele mai vechi timpuri ca planta tamaduitoare de catre arabi, asiatici si indieni. Este un antioxidant si un antispastic  puternic. Pe langa faptul ca da o savoare deosebita si un gust picant felurilor de mancare la care este folosit, este si un important stimulent al sistemului imunitar, indelung folosit in medicina chineza traditionala pentru a preveni si vindeca racelile prin proprietatile sale antiseptice si antiinflamatorii, diminuand tusea si ajutand la expectorarea mucozitatilor. Alina durerile, reduce inflamatiile, ajuta la arderea grasimilor, te umple de energie si stimuleaza memoria. Se foloseste crud, ras in salate, piureuri, pe legume la gratar. Din pulberea uscata se fac infuzii care te umplu de energie pentru toata ziua. Efectele secundare sunt rarisime si apar numai dupa doze extrem de mari. Ghimbirul poate fi consumat si de femeile insarcinate pentru ca le diminueaza greata si de copii peste 2 ani. Putem consuma, fara probleme, pana la 10 cm. de radacina proaspata pe zi, preparat sub diverse forme.

Mierea

De-a lungul timpului mierea a fost folosita ca medicament, indulcitor, ofranda zeilor, iar in Medicina Ayurvedica este denumita „nectarul vietii”, datorita efectelor ei tamaduitoare. Mierea contine:11 tipuri de vitamine, glucoza, fructoza, 19 tipuri de aminoacizi si enzime si 30 de tipuri de minerale si oligoelemente. Romanii foloseau   mierea pe campul de lupta pentru a-si trata ranile si a preveni infectiile. Toate popoarele continua sa considere mierea unul dintre cele mai pretioase antibiotice, antimicrobiene, antiinflamatorii si antiseptice naturale, cunoscute de om cu mii de ani in urma. Mierea de manuka, din Noua Zeelanda, s-a demonstrat ca are cel mai inalt nivel de antioxidanti si puteri de vindecare nebanuite. O enzima care se gaseste in miere elibereaza peroxidul de hidrogen. Acest proces ajuta organismul sa combata infectiile si sa previna inmultirea bacteriilor. Este un calmant pentru sistemul digestiv, mierea elimina toxinele din sange si ajuta ficatul sa functioneze in parametri normali. Intareste sistemul imunitar, iar combinatia de miere cu scortisoara vindeca peste 20 de boli: arde depozitele de grasimi, scade nivelul colesterolului, previne aparitia infarctului miocardic, scade tensiunea arteriala, creste capacitatea de concentrare si memorie, ajuta la flexibilitatea si mobilitatea articulara si multe altele. Mierea organica e cea mai buna optiune, intrucat metodele de pasteurizare distrug efectele de antioxidant. Daca nu este proaspata, mierea isi pierde mare parte din proteine si acizii grasi benefici organismului uman. Iata o reteta simpla, la indemana oricui: se amesteca o lingurita de scortisoara si doua lingurite de miere intr-un pahar cu apa, se consuma jumatate inainte de culcare, cealalta jumatate, dimineata pe stomacul gol. Se slabeste pana la 2 kg. pe saptamana, garantat.

Lemnul-dulce

Radacina de lemn-dulce are efect antiinflamator si expectorant, este un bun relaxant muscular, imunostimulator si antioxidant. Aceasta planta reprezinta unul dintre cele mai bune antibiotice naturale in vindecarea infectiilor produse de bacteria E.coli, care provoaca unele tipuri de ulcere gastrice. Se foloseste ca macerat la rece dintr-o jumatate de lingurita de pulbere intr-o cana de apa, lasata 8 ore, dupa care se bea in cursul unei zile, sau decoct, se tine la fiert 10 minute. Se mai foloseste in tratarea ulcerului impreuna cu musetel, o lingura de amestec de plante in cantitati egale, infuzie intr-o cana de apa care se bea pe parcursul unei zile. Regimul in timpul tratamentului cu lemn-dulce trebuie sa fie unul hiposodat, nu se administreaza gravidelor, persoanelor cu hipertensiune, cu probleme cardiace, renale sau hepatice.

Curcuma sau Turmericul

Acest condiment este inrudit cu ghimbirul si este foarte placut la aspect si la gust. Reprezinta un bun aliat impotriva bacteriilor, mai ales in combinatie cu mierea de albine formand o pasta cu care se ung portiunile infectate ale pielii. Rizomul de curcuma se foloseste sub forma de pulbere ca si condiment sau colorant in bucataria traditionala din Asia de sud, de unde este originara. A trezit un enorm interes in Occident datorita puternicelor proprietati antiinflamatorii, antioxidante, impotriva bolilor de ficat si a cancerului. Este un antidepresiv natural si te protejeaza de bolile cardiovasculare. Se foloseste in acest scop in Medicina Ayurvedica practicata in India si in Medicina Traditionala Chineza. Mare atentie de unde o cumparati! Se poate confunda cu tartracina care este o subtanta chimica periculoasa, care poate provoca alergii si hiperactivitate la copii. E bine s-o cumparam gata ambalata si nu vrac, pentru mai multa siguranta. Cantitatea recomandata este de 1,5 pana la 3 gr. pe zi, nu are contraindicatii, dar trebuie consultat medicul specialist daca simptomele nu dispar sau se agraveaza.

Extractul din seminte de grepfrut

Studii recente au constatat ca extractul din samburi de grepfrut poate combate 800 de tipuri de virusi si bacterii, peste o suta de ciuperci si multi alti paraziti. Este un puternic antioxidant, mareste imunitatea, alcalinizeaza organismul pe cai naturale si ajuta la digestie, imbunatatind flora intestinala.

Echinacea

Aceasta planta este recunoscuta pentru proprietatile sale tamaduitoare, fiind considerata unul dintre cele mai importante tonice ale sistemului imunitar. Si-a capatat pe buna dreptate supranumele de “antibiotic vegetal”, dar nu ea rezolva problema direct, ci ajuta organismul sa lupte cu boala. Se administreaza sub forma de infuzie, o cana pe zi, pentru prevenirea racelii si gripei. Daca se semnaleaza prezenta vreunui virus, se beau doua-trei cani de infuzie pe zi, pana dispar simptomele.

Varza

Aceasta leguma banala se cultiva in zona mediteraneana acum 4000 de ani. Calitatile ei terapeutice sunt de necontestat pentru ca este folosita cu succes in prevenirea si tratarea multor afectiuni, precum cele respiratorii, gastrice, anemie, prevenirea cancerului de colon. In antichitate era considerata un adevarat panaceu. Contine provitamina A, vitaminele C, E, B1, B2, PP si in fibre oligoelemente precum potasiu, magneziu, calciu, cupru, fier. Se foloseste sub forma de salata sau suc proaspat stors, dar si extern, sub forma de cataplasme in guta, varice, furuncule, entorse.

piñaimages

Ananasul

Este un fruct bogat intr-o enzima proteolitica, numita bromelina. Aceasta enzima ajuta la dizolvarea mucozitatilor si descongestionarea sinusurilor nazale si se foloseste in sinuzitele usoare. Se manaca in fiecare zi proaspat sau se fac spalaturi nazale cu suc de ananas. Nu se cunosc contraindicatii.

Uleiul de cocos presat la rece

Are proprietati antifungice, antimicrobiene si antioxidante. Stimuleaza sistemul imunitar, regleaza functia tiroidiana, colesterolul, nivelul zaharului din sange si imbunatateste functia cerebrala. Se poate folosi intern si extern. Puneti o lingurita de ulei de cocos in cafeaua de dimineata si veti avea energie toata ziua si o minte brici.

Lamaia

In antichitate, egiptenii credeau ca daca mananca lamai si le beau sucul, nicio otrava nu se poate atinge de ei si cercetarile au dovedit ca aveau dreptate. Continand flavonoide, vitamina C, acid citric, calciu, magneziu, pectine, lamaile sunt imunostimulatoare, antivirale si antibacteriene. Printre beneficiile mai putin stiute ale lamaii se numara si acestea: vindecarea bataturilor, scaderea febrei, disparitia eczemelor, atenuarea oboselii, scaderea tensiunii arteriale si ameliorarea bolilor nervoase si nu in ultimul rand, efectul anticancerigen. Lamaia se foloseste in multe feluri: in ceai, ca suc, la salate, inghetata in congelator, apoi rasa in combinatie cu diferite preparate, dulci sau sarate, cand faci baie sau cataplasme pe locurile afectate de dureri.