Relatiile dintre oameni sunt ca o coala de hartie: odata mototolita, n-o mai poti aduce la forma initiala, oricat de mult ai incerca, de aceea ar fi bine sa luati in serios cele pe care vi le vom spune mai jos, fiindca ceea ce pentru noi poate insemna doar un comentariu inofensiv, pentru cealalta persoana poate fi o grava jignire.

Toti stim ca omul e stapan pe ceea ce nu rosteste si sclavul a ceea ce a apucat sa rosteasca. Si pe buna dreptate se spune ca “tacerea e de aur, vorbele sunt de argint” sau “daca taceai, filosof ramaneai”.

1. “Asta nu intra in atributiile mele. Nu sunt platit ca sa fac asta.”

Una dintre scuzele cele mai des intalnite la serviciu. In 99 % din cazuri, reuseste doar sa-l irite pe sef, pentru ca spunand un angajat asa ceva, ii demonstreaza ca nu-i pasa. De aceea e mai bine sa se raspunda: “Azi am mai multe de facut. Cu ce ar trebui sa incep?”

2. “N-am timp sa vorbesc cu dumneavoastra.”

Acest tip de raspuns e sinonim cu lipsa de educatie. E mai bine sa spui: “Va rog sa ma scuzati. Ce ziceti daca am sta de vorba peste o ora?” sau cu cineva mai apropiat:  “Ma intereseaza ce spui, dar acum chiar nu pot sa fiu atent, asa cum as dori. Te sun mai tarziu?” Nimanui nu-i place sa se simta mai putin important decat altul.

3. “Poate ca e o prostie ce spun, dar…”

Incepand astfel, ceea ce vei spune iti pune deja sub semnul indoielii argumentele, cuvintele tale nu vor mai avea credibilitate. Aceasta fraza trebuie sa dispara din vocabularul tau, daca e o prostie, no spune, si daca o spui, nu-ti mai preveni interlocutorul. Foarte simplu.

4. “Nu te supara, dar…”

Suna ca o avertizare ca ceea ce vei spune in continuare e ceva neplacut. In acest caz, tu insuti vei crea o atmosfera incordata, influentandu-ti fara sa vrei interlocutorul  sa ia  in nume de rau orice vei spune. Cand vei simti ca aceasta propozitie iti sta pe limba, mai bine schimba subiectul. Daca e ceva jignitor, nu spune, sau spune-o fara sa te scuzi, pentru ca esti sigur de ce spui.

1426439325hap4k

5. “Ce grasan esti!” sau “Vai, cum ai slabit!”

Kilogramele in plus reprezinta un subiect delicat pentru multi. Oamenilor nu le face placere sa discute despre schimbarile petrecute cu corpul lor, de aceea comentariile de acest gen le pot schimba starea de spirit si parerea despre tine. Mai bine spui: “Arati foarte bine!” Simplu ca buna ziua.

6. “Arati bine pentru varsta ta!”

Cu alte cuvinte, asta ar suna cam asa: “In comparatie cu alti bosorogi de varsta ta, nu pari asa babalac .” Daca ti se pare ca persoana arata bine, spune-i pur si simplu asa: “Arati minunat!”

7. “Nu ma mira daca vine din partea ta.”

Incearca sa nu pui etichete oamenilor. In loc de fraze care pun paie pe foc, mai bine spui: “Nu-mi place ca iar ai lasat vasele murdare. Ce putem face ca asta sa nu se mai intample?” Cand vorbesti la persoana intai “nu-mi place” scoti in evidenta cum te simti tu si nu ca interlocutorul tau are o purtare care te deranjeaza (a lansa un calificativ de bun sau rau asupra cuiva poate fi contraproductiv). Daca spui altei persoane: “nu ma mira ca ai facut asa ceva”,  ii comunici, printre randuri, ca nu te astepti sa se schimbe si nici  n-o va face.

8. “Daca m-ai iubi cu adevarat…”

Rostind aceste cuvinte nu numai ca iti manipulezi partenerul, dar ii si aduci la cunostinta ca nu-ti place relatia pe care o aveti. Mai mult ca sigur ca aceasta  purtare nu va facilita o apropiere. Mai bine ai spune: “M-as simti mai bine daca am putea…”. Cel mai bun mod de a mentine o relatie sanatoasa e sa spui ce nu-ti place si apoi sa propui o solutie de comun acord.

9. “Nu facea de tine.” “Sunt fericit/a sa stiu ca nu mai sunteti impreuna.”

Chiar daca incerci sa consolezi pe cineva dupa o despartire de partener, acea persoana poate lua aceste cuvinte drept o jignire la adresa gustului sau si, in plus, ca o indirecta care arata lipsa de inteligenta in a-si alege partenerul. Mai bine spune: “El/ea a avut mult de pierdut”. Aceeasi intentie, fara a jigni, insa.

Sursa: Genial.guru

 

Publicitate