Un articol care te palmuieste, dar care te si trezeste.

Strategul creativ si instigatorul de idei Raymmar Tirado, al carui adevarat succes a inceput imediat dupa ce a parasit scoala de desen si si-a propus sa fie fericit, a scris acest articol care a facut inconjurul lumii pentru a spus lucrurilor pe nume, fara ocolisuri, si a ajutat pe multi sa progreseze cu adevarat.

O sa-ti povestesc ce te-au invatat la scoala sau la facultate.

O sa-ti spun ceva care te va face sa iesi din limitele vietii pe care o duci si sa iei hotarari ca, de exemplu, sa te muti din casa parintilor tai, sa-ti lasi serviciul, sa le dai naibii pe toate si sa incepi sa faci ceva cu viata ta.
Experienta pe care poti s-o capeti in viata reala intrece limitele sistemului nostru educativ; acest gen de aptitudini pot fi dezvolate doar daca te regasesti pe tine insuti. Cand iei taurul de coarne si te paste riscul sa te prabusesti. Aceste capacitati apar doar daca risti totul pentru a face ceva intr-adevar bun cu viata ta. Daca inveti de la zero aptitudinile pe care credeai ca le ai.

De ce n-ai nici cea mai mica sansa in viata asta?

1. Pentru ca nu ai dat gres destul.

Traiesti comod in lumea ta si nici macar nu  vrei sa incerci.

Preferi sa vorbesti despre cum se invata o limba straina in loc sa te apuci s-o inveti, preferi sa stai linistit asteptand ora de plecare de la munca. Iti urasti serviciul, dar nu esti in stare sa-ti cauti altul.

Si in vreme ce stai cu mainile in san, fara chef de ceva, eu fac greseli, experimentez si invat lucruri noi.

  • Cand pierd, invat si schimb drumul in asa fel incat sa ma duca tot inainte. Este precum procesul de calire al unui metal: trec prin foc si capat forma. Forma unei spade cu tais ascutit si care te poate taia in bucati daca nu-i tii piept.

2. Pentru ca te preocupa ce gandesc ceilalti.

Fiindca trebuie sa te potrivesti cu ei, crezi ca a fi diferit in sensul bun e doar daca esti diferit in acelasi fel in care sunt si ceilalti diferiti.

Pentru ca ti-e teama sa imbratisezi adevaratul tau eu, de frica ce-o sa zica lumea. Crezi ca daca tu ii judeci pe ceilalti si ei te judeca pe tine.

Te preocupa mai mult lucrurile care-ti sunt impotriva, decat cele care sunt in favoarea ta.

In vreme ce pierzi timpul pe-aici cheltuindu-ti banii pe haine noi, masini noi, mese costisitoare si nopti pierdute prin baruri, eu investesc in mine insumi. Si in timp ce incerci sa te potrivesti cu lumea, eu fac in asa fel incat lumea sa se potriveasca cu mine.

  • Pentru ca eu, in mod imprudent, o sa-mi abandonez toate nesigurantele si-o sa-mi expun adevaratul meu eu lumii. Voi fi imun la efectele parerii tale si voi ramane in picioare, dezbracat, in mijlocul unei multitudini de idei; imi place sa stiu ca in vreme ce tu te-ai insurat cu lumea, eu voi explora extraordinarul.

7motistock-photo-47812240-student-announcing-her-vision

3. Pentru ca ai impresia ca esti mai inteligent decat esti.

Datorita faptului ca tu ai facut ceea ce au facut toti ceilalti, ai studiat ce au studiat si ei, ai citit tot ce au citit si ei. Ai invatat tot ceea ce trebuia sa inveti ca sa-ti iei examenele si crezi ca asta te face destept, crezi ca invatatura e doar ceva ce oamenii fac in scoli. In vreme ce tu erai la facultate, eu invatam scoala vietii. In loc sa invat despre lume intr-o aula, am iesit si am invatat traind. Pentru ca eu stiu mai mult decat orice fila de manual pe care tu ai fi putut s-o inveti la facultate. Datorita faptului ca nu esti mai destept prin ceea ce inveti la facultate, ci dupa cum traiesti. Pentru ca eu poate n-am o diploma, dar te provoc sa gasesti o tema despre care eu sa nu-ti pot vorbi ca tu sa ma intelegi.

  • Pentru ca eu as putea sa trec exemenele, daca ar trebui s-o fac, dar tu n-ai putea suporta nici a suta parte din  incercarile cu care m-am confruntat in viata. Sunt examene care nu se incadreaza intr-o grila sau in procente; sunt examene care se numesc intr-un cuvant supravietuire.

4. Pentru ca nu citesti suficient.

Citesti ceea ce esti obligat sa citesti sau nimic altceva; crezi ca istoria e plictisitoare si filosofia, o stupizenie. Preferi sa te asezi la televizor, in loc sa explorezi ceva nou; in loc sa patrunzi in gandurile altui om citind o carte, incercand sa intelegi mai bine lumea care te inconjoara.

Datorita faptului ca nu vrei sa recunosti ca toata puterea in lume provine de la vorbele celor care au trait inaintea noastra. Ca totul e mai aproape cu un pas daca sti sa te exprimi.

5. Pentru ca nu esti curios.

Despre lumea care te inconjoara stii din ceea ce-ti spuni mijloacele de comunicare controlate de Stat.

Pentru ca nu esti dispus sa te intrebi “Si daca totul e o minciuna?”; sa accepti posibilitatea ca poate mijloacele de comunicare in masa au ordine directe sa-ti distraga atentia.

Pentru ca tu imi spui “stietot”, dar nu recunosti ca tu esti un “nustienimic”.

Pentru ca eu  am sete de cunoastere, indiferent pe ce tema.

Pentru ca in timp ce tu esti ocupat jucand Candy Crush sau Megalopolis, eu citesc despre teoria corzilor si despre mecanica cuantica.

Pentru ca in vreme ce tu iti pierzi timpul uitandu-te la comediile de pe  Tosh.0,  eu invat cum sa editez un video, sa creez pagini web si aplicatii de design pe mobil.

Pentru ca daca ar fi trebuit sa mergem de mana la o dezbatere, eu as putea sa te fac zob. Eu as putea sa-mi daram propriile argumente; din toate unghiurile imaginabile.

Pentru ca mi-ar placea sa inteleg ambele versiuni ale unui argument pentru a discuta si a putea castiga.

6. Pentru ca nu pui intrebari.

Nu intrebi autoritatile.

Nu te intrebi pe tine insuti.

Nu intelegi puterea unui chestionar bine structurat, si nu aperi ceea ce crezi in fata cuiva care sustine contrariul. Esti incapabil sa interoghezi realitatea, esti prins intr-o strategie de supravietuire pe care tu insuti ai creat-o in cadrul sistemului in care traiesti.

Pentru ca vorbind ma inveti cum sa te infrang.

Pentru ca studiez comportamentul omenesc, iar tu ii ignori pe toti, in afara de tine insuti.

Pentru ca preferi sa vorbesti mult si sa gandesti putin.

7. Pentru ca te deranjeaza adevarul.

Datorita faptului ca nu vrei sa admiti nici macar ca nu cunosti lucrurile pe care nu le cunosti.

Pentru ca nu exista un articol on-line care sa compenseze tot timpul pe care l-ai pierdut in viata.

Chiar daca ti s-ar spune ca totul ar putea fi diferit de maine, ai astepta pana atunci ca sa incepi sa faci ceva in legatura cu asta.

Pentru ca te deranjeaza sa intelegi ca singura persoana care te impiedica sa-ti imbunatatesti viata esti tu insuti.

Sursa: Genial.guru

Publicitate